Spody bezowe:

nazwa

Wykonanie

Ot takie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej?
Biszkopt:
Tortownica 21x22 cm (serce)
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
1 szklanka cukru
Szczypta soli
1 kisiel truskawkowy (38 g)
Czerwony barwnik
Krem:
330 ml mleka
5 łyżek cukru
2 cukry waniliowe (po 16g)
4 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
250 g margaryny
50 g mieszanki studenckiej (bakalii)
2 łyżki wódki
100 g chałwy waniliowej
2 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka).
Spody bezowe:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem.
Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody.
Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut.
Krem:
W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy.
Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/02/torcik-bezowy-z-kremem-chawowym-i.html