ßßß Cookit - przepis na Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem

Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe ciasto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej.
Przepis na 64 paszteciki:
Ciasto:
1kg mąki
60g drożdży
1łyżka cukru
400ml mleka
200g margaryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
śmietanka
Nadzienie:
łyżka masła
900g mrożonego szpinaku
sól
pieprz
oregano
3 duże ząbki czosnku
łyżka gęstej śmietany
Farsz: szpinak rozmrażamy w garnku z dodatkiem masła. Należy go dobrze odparować. Dodajemy śmietanę i doprawiamy według uznania- powyżej podałam przyprawy użyte przeze mnie. Szpinak musi być solidnie doprawiony!
Łączymy w kubku drożdże, mleko, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z mąki, miękkiej margaryny, soli, czarnuszki i wyrośniętych drożdży wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2016/01/paszteciki-drozdzowe-ze-szpinakiem.html