ßßß Cookit - przepis na Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną

Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną.
Składniki:
pół szklanki grzybów suszonych
2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka
2 marchewki
pietruszka
1/2 selera
mały por
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
5 ziaren pieprzu
sól
10 dag kaszy jęczmiennej
45 dag ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
pieprz mielony
garść siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Dzień wcześniej grzyby suszone namaczamy w wodzie. Ja grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie wodę z grzybów wylewamy, a grzyby dokładnie płuczemy.
Tak przygotowane grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem nie wylewamy.
Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut.
Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy 40 minut.
Wyjmujemy mięso i włoszczyznę.
Kaszę bardzo dokładnie płuczemy. Dzięki temu zupa będzie klarowna.
Do zupy dodajemy pokrojone grzyby, wodę w której się gotowały oraz kaszę i gotujemy 15 minut.
Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do ich zmięknięcia.
Po ostygnięciu, mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną marchewkę i mięso ponownie wrzucamy do zupy. Resztę włoszczyzny wyrzucamy.
Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor i dodajemy do zupy pod koniec jej gotowania.
Pieprzymy do smaku.
Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Zupę wyłączamy.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/grzybowy-krupnik-z-kasza-jeczmienna.html