ßßß Cookit - przepis na Pasztet ubrany w słoninkę

Pasztet ubrany w słoninkę

nazwa

Wykonanie

Pasztet który piekę od zawsze. Raz jest kremowy jak masło raz ma wyraźnie wyczuwalne drobinki mięsa. Wszystko zależy od tego jaki akurat chce by powstał. Ten ma wyczuwalne drobinki , mało tego, ubrałam go w cieniutkie plasterki słoninki , a podczas studzenia pojawiła się apetyczna galaretka. Doskonały do sosu żurawinowego , chrzanu lub kiszonego ogórka. Kto nie spróbuje ten klipa,,,,,
40 dag łopatki wieprzowej
40 dag karczku
40 dag boczku surowego
40 dag szynki wieprzowej
30 dag wątróbki wieprzowej
5 jaj
marchew ,seler , pietruszka korzeń ,duża cebula
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
szklanka wywaru z grzybów
imbir mielony
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
kawałek słoniny lekko zmrożonej
3 foremki aluminiowe
Mięsa z wyjątkiem wątroby kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy warzywa, przyprawy , solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę i odstawiamy wszystko do całkowitego wystudzenia,najlepiej na noc. Następnego dnia mięso odcedzamy na sicie i mielimy w maszynce do mielenia wraz z warzywami. Do masy dodajemy jajka , wywar grzybowy - tyle by zanadto nie rozrzedzić masy - imbir , gałkę ,sól i pieprz. Zmrożoną słoninkę kroimy na cieniutkie plasterki i wykładamy nimi dno foremek , przykrywamy ją masą mięsną , wygładzamy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
MOJE RADY
możecie łączyć dowolne rodzaje mięsa lub zostać przy jednym rodzaju
wątróbkę wieprzową można zastąpić drobiową
by pasztet był kremowy gotową masę należy zblendować
doprawiając pasztet uważajcie na gałkę i imbir, masa ma być pikantna lecz nadmiar gałki powoduje , że staje się gorzka
dno foremek można wyłożyć plasterkami surowego boczku
formy aluminiowe nie wymagają natłuszczania i są bardzo wygodne ponieważ , można pasztet zamrozić razem z nimi
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/12/pasztet-ubrany-w-soninke.html