Wykonanie
Dzisiaj dzielę się z
Wami przepisem na bardzo smaczny tort SPARTAK. Niewiele ciast mi smakuje, bo nie przepadam za
słodyczami, a ten tort jednak trafił w mój gust. Jest słodki, ale lekki , a masa delikatna. Polecam na wszelkiego rodzaju przyjęcia,spotkania towarzyskie, a ze względu na jego dość efektowny wygląd zabłyśniecie jako gospodarze tych przyjęć.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na ciasto:(do odmierzania używałam brązowego kubka 250ml z duralexu, z uchem)1
jajko1 szklanka
cukru4 łyżki
masła miękkiego1/3 szklanki
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki
mąki1,5 łyżki
kakaoSkładniki na krem:230 gramów miękkiego
masła1 i 1/3 szklanki skondensowanego słodzonego
mleka230 gramów
serka typu Philadelphia3/4 szklanki kremówki 36%1 1/2 łyżki
cukru pudru1
śmietan-fixWykonanie ciasta:1. Przesiej do miski
mąkę i
kakao.2. Utrzyj do białości
jajko razem z
cukrem.
3. Do masy jajecznej dodaj
masło,
mleko i
sodę i dalej ubijaj.4. Całą uzyskaną masę podgrzewaj w kąpieli
wodnej przez kilka minut.5. Ściągnij masę z kąpieli
wodnej i od razu dodaj
mąkę z
kakao.
6. Dokładnie wymieszaj
mąkę z powstała masą .Masa na początku będzie dość rzadka, dlatego należy ją pozostawić na około pół godziny, bo po tym czasie powinno zgęstnieć.7. Przygotuj 6 kawałków papieru do pieczenia - ok. 40 x 40 cm8. Nabieraj ciasto łyżką (łyżka z górką), połóż na papierze, posyp
mąką i rozwałkuj, kierując wałek od środka placka na zewnątrz, we wszystkich kierunkach na grubość ok. 2- mm. W razie potrzeby podsypuj delikatnie
mąką.Następnie przyłóż talerz lub pokrywkę o średnicy 23 cm. Odcięte boki odsuń od ciasta i też upiecz razem z tym
ciastem, bo pokruszone posłużą Tobie do posypania
tortu.
9. Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 takich okrągłych placuszków, ale zużyłam do
tortu 6. Jeden pokruszyłam na posypkę, gdyż nie miałam za dużo skrawków.10. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 7 min.11. Placki należy wystudzić. Ja upiekłam dzień wcześniej.
Wykonanie kremu:1. Do miski włóż miękkie
masło i wlej do niego skondensowane
mleko. Utrzyj na jednolitą masę.Pamiętaj
masło musi być bardzo miękkie, żeby długo nie ucierać.
2. Do utartego
masła z
mlekiem dodawaj powoli, po łyżeczce
serka. Delikatnie ucieraj.
3. Do osobnego naczynia wlej schłodzoną
śmietankę ( u mnie 36 %) i ubijaj. Pod koniec ubijania dodaj 1 i 1/2 łyżki
cukru pudru i 1
śmietan - fix.4. Dobrze ubitą
śmietanę dodaj do masy, ale najpierw dodaj 1 łyżkę, delikatnie wymieszaj, a
potem dodaj resztę
śmietany.
5. Na placek wyłóż 2 łyżki masy i rozsmaruj. Na masę połóż drugi placek, znów masą i tak do wyczerpania placków. Pozostałą masę wyłóż na wierzch ostatniego placka i na boki.
6. Posyp wierzch i boki
tortu pokruszonymi bądź zmielonymi skrawkami ciasta.
7. Ciasto delikatnie okryj folią spożywczą, pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie na noc do lodówki.Smacznego :)
Inspiracja