ßßß Cookit - przepis na TORT SPARTAK (czekoladowo-serowy)

TORT SPARTAK (czekoladowo-serowy)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bardzo smaczny tort SPARTAK. Niewiele ciast mi smakuje, bo nie przepadam za słodyczami, a ten tort jednak trafił w mój gust. Jest słodki, ale lekki , a masa delikatna. Polecam na wszelkiego rodzaju przyjęcia,spotkania towarzyskie, a ze względu na jego dość efektowny wygląd zabłyśniecie jako gospodarze tych przyjęć.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
(do odmierzania używałam brązowego kubka 250ml z duralexu, z uchem)
1 jajko
1 szklanka cukru
4 łyżki masła miękkiego
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
Składniki na krem:
230 gramów miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
230 gramów serka typu Philadelphia
3/4 szklanki kremówki 36%
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
Wykonanie ciasta:
1. Przesiej do miski mąkę i kakao.
2. Utrzyj do białości jajko razem z cukrem.
3. Do masy jajecznej dodaj masło, mleko i sodę i dalej ubijaj.
4. Całą uzyskaną masę podgrzewaj w kąpieli wodnej przez kilka minut.
5. Ściągnij masę z kąpieli wodnej i od razu dodaj mąkę z kakao.
6. Dokładnie wymieszaj mąkę z powstała masą .
Masa na początku będzie dość rzadka, dlatego należy ją pozostawić na około pół godziny, bo po tym czasie powinno zgęstnieć.
7. Przygotuj 6 kawałków papieru do pieczenia - ok. 40 x 40 cm
8. Nabieraj ciasto łyżką (łyżka z górką), połóż na papierze, posyp mąką i rozwałkuj, kierując wałek od środka placka na zewnątrz, we wszystkich kierunkach na grubość ok. 2- mm. W razie potrzeby podsypuj delikatnie mąką.
Następnie przyłóż talerz lub pokrywkę o średnicy 23 cm. Odcięte boki odsuń od ciasta i też upiecz razem z tym ciastem, bo pokruszone posłużą Tobie do posypania tortu.
9. Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 takich okrągłych placuszków, ale zużyłam do tortu 6. Jeden pokruszyłam na posypkę, gdyż nie miałam za dużo skrawków.
10. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 7 min.
11. Placki należy wystudzić. Ja upiekłam dzień wcześniej.
Wykonanie kremu:
1. Do miski włóż miękkie masło i wlej do niego skondensowane mleko. Utrzyj na jednolitą masę.
Pamiętaj masło musi być bardzo miękkie, żeby długo nie ucierać.
2. Do utartego masła z mlekiem dodawaj powoli, po łyżeczce serka. Delikatnie ucieraj.
3. Do osobnego naczynia wlej schłodzoną śmietankę ( u mnie 36 %) i ubijaj. Pod koniec ubijania dodaj 1 i 1/2 łyżki cukru pudru i 1 śmietan - fix.
4. Dobrze ubitą śmietanę dodaj do masy, ale najpierw dodaj 1 łyżkę, delikatnie wymieszaj, a potem dodaj resztę śmietany.
5. Na placek wyłóż 2 łyżki masy i rozsmaruj. Na masę połóż drugi placek, znów masą i tak do wyczerpania placków. Pozostałą masę wyłóż na wierzch ostatniego placka i na boki.
6. Posyp wierzch i boki tortu pokruszonymi bądź zmielonymi skrawkami ciasta.
7. Ciasto delikatnie okryj folią spożywczą, pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie na noc do lodówki.
Smacznego :)
Inspiracja
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2016/01/tort-spartak-czekoladowo-serowy.html