ßßß Cookit - przepis na Letnia szarlotka z antonówek

Letnia szarlotka z antonówek

nazwa

Wykonanie

Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku jabłka,oczywiście kupiłam.Pomyślałam sobie przygotuję tradycyjną szarlotkę z antonówek na kruchym cieście. Wyszła bardzo pyszna,ciasto idealnie kruche w połączeniu z lekko kwaśnymi jabłkami dopełniło całości. Jednym słowem rewelacyjne połączenie.
Składniki na ciasto
30dag mąki
2 jajka
18dag masła
10dag cukru pudru
szczypta soli
aromat rumowy
masa jabłkowa
2 kg antonówek
cukier według uznania
1 kisiel cytrynowy
Wykonanie
ciasto kruche
Na stolnicę przesiać mąkę,dodać cukier,dodać masło posiekać nożem lub siekaczem do ciasta kruchego, dodać żółtka,sól,aromat szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka i odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka dokładnie myję,następnie obieram,usuwam pestki i kroje na kawałki.Pokrojone jabłka wkładam do garnka,dusze na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodaję cukier do smaku i kisiel.
Na blaszkę kładę folię do pieczenia lub papier do pieczenia na którym rozkładam połowę ciasta.Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika 200stopni na około 10 minut.Wyjmuję ciasto na które nakładam przestudzone jabłka.
Na stolnicy z pozostałego ciasta robię ruloniki które układam na jabłkach tworząc kratkę.następnie wkładam do piekarnika i piekę około 40-50 minut w 180 stopniach.
Szarlotkę możemy podawać na zimno lub gorąco z lodami .
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/08/letnia-szarlotka-z-antonowek.html