Wykonanie
Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku
jabłka,oczywiście kupiłam.Pomyślałam sobie przygotuję tradycyjną szarlotkę z antonówek na kruchym cieście. Wyszła bardzo pyszna,ciasto idealnie kruche w połączeniu z lekko kwaśnymi
jabłkami dopełniło całości. Jednym słowem rewelacyjne połączenie.
Składniki na ciasto30dag
mąki2
jajka18dag
masła10dag
cukru pudruszczypta
soliaromat rumowymasa
jabłkowa2 kg antonówek
cukier według uznania1
kisiel cytrynowyWykonanieciasto krucheNa stolnicę przesiać
mąkę,dodać
cukier,dodać
masło posiekać nożem lub siekaczem do ciasta kruchego, dodać
żółtka,
sól,aromat szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka i odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Masa
jabłkowaJabłka dokładnie myję,następnie obieram,usuwam pestki i kroje na kawałki.Pokrojone
jabłka wkładam do garnka,dusze na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodaję
cukier do smaku i
kisiel.Na blaszkę kładę folię do pieczenia lub papier do pieczenia na którym rozkładam połowę ciasta.Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika 200stopni na około 10 minut.Wyjmuję ciasto na które nakładam przestudzone
jabłka.Na stolnicy z pozostałego ciasta robię ruloniki które układam na jabłkach tworząc kratkę.następnie wkładam do piekarnika i piekę około 40-50 minut w 180 stopniach.
Szarlotkę możemy podawać na zimno lub gorąco z
lodami .