Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 26 września 2013 r. W pierwotnym zamyśle miała powstać
tarta Tatin, ale ostatecznie stworzyłam moją wariację na temat tart y z
jabłkami. Bazę stanowi kruche ciasto, a nadzienie
jabłka skąpane w pysznym karmelu, przyprószone
cukrem pudrem. Sekret leży w dobrze przygotowanym karmelu, pamiętajcie im będzie ciemniejszy, im bardziej brązowy, tym bardziej gorzki, dlatego trzeba umieć się wstrzelić w odpowiedni smak:-)Za pierwszym razem karmel wyszedł mi bardzo gorzki i niestety zepsułsmak wypieku. Ponieważ nie mam jeszcze ulubionej metody na kruche, toteż posłużyłam się przepisem z "Pyszne 25", jednak modyfikacji uległ sposób postępowania. Kruche ciasto solidnie zmroziłam, a następnie starłam na tarce o grubych oczkach do przygotowanej formy na tartę.I przyznaję, że ten sposób jest dość ciekawy. Dobrze jest ciasto przygotować wieczorem i na noc schować do zamrażarki, a rano zakończyć proces tworzenia dzieła, które urzeka prostotą. Nie mam wiele tart na swoim koncie ale wydaje mi się, że to się zmieni. Czuję ogromną sympatię do tego rodzaju wypieków, ponieważ dają nieskończone możliwości twórcze i smakowe. To jest "tres jolie". Smak tarty jest doskonały, podbiła
serca wszystkich domowników. Podałam ją na podwieczorek jeszcze ciepłą z
lodami waniliowymi, które idealnie uzupełniły smak. Gorąco polecam i udanych wypieków:-)
Tarta z
jabłkami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 23 września .Domowa
tarta z
jabłkami! Kawałek takiej
słodyczy pociąga za sobą następny i zapowiada prawdziwą ucztę zarówno dla zmysłów
smakowych jak i wzrokowych:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 30 minLiczba porcji: 4-6 osób Rozmiar porcji: 120 gLiczba kilokalorii w porcji: 230Składniki:Ciasto kruche:
mąka orkiszowa : 100 g
mąka tortowa : 100 g
masło : 100 g
jajko : 1
cukier puder : 2 łyżki
sól morska : szczyptaNadzienie:
jabłka : 4
cukier : 4 łyżki
masło : 1 i 1/2 łyżki
laska wanilii : 1/2
cukier puder : do posypaniaPrzygotowanie:Ciasto kruche:
masło kroję na małe kawałki i mieszam na stolnicy z
mąką,
jajkiem,
solą i
cukrem pudremciasto wyrabiam bardzo szybko, ponieważ zawiera sporo
masła i może się rozpuścić z ciasta lepię kulkę - jeśli jest za sypkie dodaj odrobinę zimnej
wodyowijam szczelnie w przezroczystą folię i chowam do zamrażarki na nocrankiem ciasto zmrożoną kulę ścieram na tarce na dno formy do tarty
rozgrzewam piekarnik do temperatury 200oC (z termoobiegiem)Nadzienie:
jabłka kroję w ćwiartki, obieram i usuwam gniazda nasiennerozgrzewam patelnię, wsypuję
cukier, a gdy ten zacznie się karmelizować, dodaję
masło, a po chwili
jabłka i ziarenka
wanilii, całość mieszam i podgrzewam przez 3-4 minuty, do czasu gdy
owoce pokryją się karmelem
jabłka przekładam do formy z potartym
ciastemwstawiam do piekarnika na 20 minutpo wyciągnięciu z piekarnika prószę
cukrem pudrempodaję ciepłą z moimi ulubionymi
lodami waniliowymi
Bon Appetit!