ßßß
Wieprzowina ma prawie dwukrotnie więcej kalorii jak wołowina w 100g tłusta wieprzowina ma 289 kcal.Polędwiczki mięs mają po tyle samo 116kcal.Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w projekcie promującym polską żywność,a szczególnie mięso wieprzowe.Biorąc pod uwagę aktualną sytuację panująca na rynku rolniczym związanym ze skupem świń, myślę ze warto promować ten gatunek mięsa. Zainteresowani znajdą na portalu informacje o żywieniu świń, systemach jakości mięsa, rasach i hodowli, dobrostanie, przetwórstwie, a także porady dietetyczne i przepisy.Zapraszam na stronę klikSkładniki2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą1/2 kg smalcumarynatakilka ziaren jałowcakilka ziaren ziela angielskiegopieprz kolorowysólkilka listów laurowych3 ząbki czosnkusok z cytrynyolej rzepakowy
wykonaniemarynataDo miski wkładamy wszystkie suche składniki marynaty,dodajemy olej,sok z cytryny dokładnie mieszamy.Mięso umyć,osuszyć natrzeć marynatą,w mięso wbić jałowiec odstawić na noc w chłodne miejsce.Szynkę zarumienić na rozgrzanym smalcu.Do misy wolnowara włożyć pozostały smalec mięso dodać ziele angielskie, listek laurkowy ,czosnek.Dusić około osiem godzin w niskiej temperaturze w głębokim tłuszczu do miękkości. Pod koniec można przełożyć misę wolnowara z szynką do piekarnika nagrzanego na 200 aby zarumienić szynkę