Wykonanie
Kochani, zaczęło się! Przygotowania idą już pełną parą. Mimo moich obietnic, że święta w tym roku będą pod znakiem materialnych wyrzeczeń i prostoty, czyli bez zielonej choinki, która po kilku dniach zwykle ląduje na śmietniku i bez kupowania zbędnych bibelotów, pojawiły się u nas dwa nowe komplety światełek, które ozdobią choinkę rosnącą w ogrodzie, a z szafy zostały wytargane wszelkie bombki i łańcuchy, i
będę jednak ozdabiać wszystko co się da. Starymi, nieco zmodyfikowanymi ozdobami. Przy okazji chciałam Wam podpowiedzieć, że nie martwcie się, jeśli Wasze zeszłoroczne bombki nie są w najmodniejszym kolorze. Jest teraz taki megatrend, który uwielbiam, a według którego stare bombki należy po prostu przemalować na inny kolor i gotowe. Można ozdobić je bardzo indywidualnie, naklejając obrazki, zdjęcia, napisy i wszystko czego zapragniemy. Jeśli zdążę, pokażę na drugim blogu kilka moich dzieł.A tymczasem wracamy do świątecznych potraw. Mam już całą listę tego, co się wśród nich znajdzie, choć pewnie z braku czasu nie wszystko
będę mogła Wam tutaj pokazać.
Będę jednak starać się podzielić z
Wami jak największą ilością przepisów, bo zanosi się u nas w tym roku bardzo smacznie. Wegańsko, ale myślę, że inni smakosze też będą pod wrażeniem. Dziś zapraszam na bardzo łatwe paszteciki, które możecie przygotować w kilka minut, tuż przed samą Wigilią. Ciasta można przygotować nieco więcej i upiec z niego wytrawne gwiazdki, rewelacyjnie zastąpią
pieczywo i na dodatek świetnie ozdobią stół.Przepis został opublikowany w świątecznym wydaniu wegańskiego czasopisma VegeCiasto:200 g
mąki (wersja bezglutenowa: po trochu kasztanowa, amarantusowa, ryżowa i kukurydziana)120 g
margaryny roślinnej1 łyżeczka zastępnika
jajka lub gumy guarszczypta
soliNadzienie:200 g
pieczarek2 małe
cebule2
śmietany roślinnej (u mnie sojowa, po 250 ml)1 ząbek
czosnkunieco
olejusólrozmarynCebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto na dużej patelni z odrobiną
oleju. Dodać posiekany
czosnek i pokrojone na małe kawałki
pieczarki. Usmażyć je powoli, a na koniec dodać
śmietanę i
przyprawy.Składniki na ciasto wyrobić na gładko. Jeśli jest zbyt luźne, należy dodać nieco
mąki. Jeśli posiadamy foremkę do maffinek z dołkami, smarujemy dołki
margaryną i wkładamy do nich papilotki do muffinek. Przykleją się one do
margaryny i idealnie wypełnią dołki. Następnie wyklejamy je
ciastem. Jeśli nie mamy takiej foremki, można użyć małe foremki do tart.Jeśli ciasta zostanie, rozwałkować i wyciąć z niego foremką gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać grubą
solą.Nadzienie umieścić w dołkach z ciasta. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 30 minut, przy temperaturze 200 ˚C.Po upieczeniu wyjąć z pieca i wstawić na około 7 minut blachę z gwiazdkami.Papierkowe papilotki usunąć ostrożnie z pasztecików, a gotowe słone
ciasteczka ułożyć na wierzchu pasztecików.