Wykonanie
Składniki na ciasto:250 g
mąki150 g
margaryny zimnej lub
masła1 łyżeczka
soli1
jajoFarsz:1 kg
pieczarek4
cebule125 g
masła200-250 g
serka topionego śmietankowego2 łyżki
śmietanysól,
pieprz,
czosnek granulowany do smakuSposób przyrządzenia:Do miski wrzucić składniki na ciasto i wszystko dokładnie zmiksować (mieszadła świderki) do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę i wsadzić do lodówki na minimum 30 min.Następnie okrągłą formę do tarty dokładnie wyłożyć
ciastem i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° i piec do zrumienienia. Gdy
tarta się upiecze pozostawić ją do wystudzenia.W międzyczasie przygotować farsz:
pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
maśle i dodać
pieczarki. Wszystko dusić do momentu odparowania
wody. Pod koniec dodać
serki topione, roztopić, dokładnie wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki
śmietany. Całość doprawić do smaku.Gotowy farsz wyłożyć na wystudzoną tarte, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° i piec ok. 20-30 min.