ßßß Cookit - przepis na Tarta Pieczarkowa

Tarta Pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g margaryny zimnej lub masła
1 łyżeczka soli
1 jajo
Farsz:
1 kg pieczarek
4 cebule
125 g masła
200-250 g serka topionego śmietankowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do miski wrzucić składniki na ciasto i wszystko dokładnie zmiksować (mieszadła świderki) do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę i wsadzić do lodówki na minimum 30 min.
Następnie okrągłą formę do tarty dokładnie wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° i piec do zrumienienia. Gdy tarta się upiecze pozostawić ją do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować farsz: pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Wszystko dusić do momentu odparowania wody. Pod koniec dodać serki topione, roztopić, dokładnie wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany. Całość doprawić do smaku.
Gotowy farsz wyłożyć na wystudzoną tarte, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° i piec ok. 20-30 min.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/10/tarta-pieczarkowa.html