ßßß Cookit - przepis na Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie

nazwa

Wykonanie

Serniki i serniczki do wyboru ...to temat wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ....Ja upiekłam sernik według przepisu znalezionego tutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny..
Razem ze mną serniki piekły... Iwonka,Joasia, Danusia, Asia, Marta ..
Ciasto:
1/2 kg maki
2 całe jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
200g stopionego tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
4 jaja (białka ubić)
2 szkl. cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 185 stopni.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/08/sernik-na-ciemnym-spodzie.html