Wykonanie
Oponki kojarzą mi się z dzieciństwem choć jakoś nadmiernie ich wtedy nie
jadłam. I tak jak nie przepadam za smażonymi tradycyjnymi pączkami oponki mogłabym wcinać na okrągło. Przepis z bloga I
love bake .
Składniki :3,5 szklanki
mąki pszennej500 g
białego sera mielonego ( użyłam kremowego quark-u )1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jaja2 łyżki
śmietany 18 % ( u mnie gęsty
jogurt grecki )1 łyżka
spirytusu ( dodałam ekstrakt
kokosowy, który robiłam na
wódce )
olej lub
smalec do głębokiego smażeniaWszystkie składniki oprócz
spirytusu mieszamy, następnie zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy
spirytus. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 - 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki a małym kieliszkiem kolejny otworek w środku.Oponki smażymy w rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru
oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)