Wykonanie
Zostaliśmy obdarowani ostatnio sporą ilością
kokosów. Pomyślałam, że prawdziwie
kokosowe muffinki to będzie to. Nie myliłam się. Są wilgotne i zupełnie inne w smaku niż te, przygotowywane przy pomocy wiórek.
Składniki:1
kokos250 g
mąki pszennej170 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej90 ml
oleju1
jajkoWykonanie:
Kokos rozbijamy (tutaj jest genialna instrukcja). Ponieważ wiórki będą nam potrzebne, obieramy miąższ z brązowej otoczki. Nie musimy jednak zbyt dokładnie odciskać
mleka.W jednej misce mieszamy
cukier, proszek,
sodę i wszystkie powstałe wiórki. W drugiej
mleko kokosowe,
olej i
jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki, ale mogą pozostać grudki. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 minut.