Wykonanie
Otrzymałam wczoraj paczkę z barwnikami spożywczymi i nie mogłam doczekać się, jaki otrzymam efekt z ich zastosowaniem. Wspomniany efekt był bardzo intensywny, ale to moja pierwsza przygoda z barwnikiem, więc mam nadzieję, że moi goście mi wybaczą to, że
mieli niebieskie zęby i
języki po ich skosztowaniu:) Grunt, że były smaczne, bo z karmelizowanym
bananem i wiórkami kokosowymi...Składniki na 12 muffinów:-2 niepełne szklanki
maki pszennej-3/4 szklanki
cukru pudru-2
jaja-pół łyżeczki niebieskiego barwnika-0,5 szklanki
oleju-1 łyżeczka
sody-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-150ml
mleka 3,2%tł.-0,5 szklanki wiórek
kokosowych-2
banany-3 łyżki ciemnego
cukru "muscovado"Przygotowanie:
Banany kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Na patelni roztapiamy ciemny
cukier. Dodajemy od razu
banany. Podsmażamy razem ok.5 minut. Przesiewamy suche składniki i mieszamy. Osobno mieszamy mokre. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy karmelizowane
banany i
wiórki kokosowe. Niezbyt dokładnie mieszamy całość. Nalewamy do 2/3 objętości foremek (ja używam silikonowych, więc nie muszę ich natłuszczać). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190°CDodatkowo: Użyłam do ozdoby
cukrowych gwiazdek. Do kupienia na allegro:)