Wykonanie
Teraz kiedy jest już sezon na
truskawki można z nich wiele ciekawych deserów robić.Tym bardziej, że nie są już takie drogie niż kilka tygodni temu.U mnie dziś na obiad królują małe placuszki z
truskawkami. Są proste i szybkie do zrobienia i do tego szybko znikają z talerza. Myślę, że takie placuszki można robić nie tylko z
truskawkami ale również z innymi
owocamPrzepis zaczerpnięty ze świetnego bloga: Kwestia smak. Bardzo zainspirował mi ten przepis dlatego postanowiłem go zrobićSkładniki:- 2
jajka- 350 ml
jogurtu greckiego- 4 łyżki
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
oleju roślinnego-
truskawkiPrzygotowanie:Do miski wbić
jajka, dodać
jogurt grecki i zmiksować. Następnie dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
olej i
mąkę, Zamieszać łyżką a następnie zmiksować na gładką masę.Patelnię stawiamy na ogniu i rozgrzewamy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta (jednorazowo można piec kilka placków). Na każdy placek wkładamy pokrojone
truskawki. Pieczemy przez około 3 minuty z każdej strony. Posypujemy
cukrem pudrem.