Wykonanie
Po tym jak posmakowała mi poprzednia pasta z
bakłażana, postanowiłam przygotować klasyczną pastę - Baba Ganoush. Ta również podbiła moje
serce i dopóki na bazarku będą pojawiać się
bakłażany, dopóty ja
będę bakłażanowe pasty robić. Są idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami.
Składniki:1
bakłażan3-4 łyżki pasty tahini2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytrynyszczypta mielonego kuminu (
kminu rzymskiego)
sólnatka pietruszkioliwaWykonanie:
Bakłażana nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około kwadrans. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Rozkroić
bakłażana i widelcem wyjąć miąższ. Przełożyć go do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, pastę tahini,
sok z cytryny, kumin i doprawić
solą do smaku. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do miski, wyrównać i polać delikatnie
oliwą i posypać
natką. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.