ßßß Cookit - przepis na Baba ghanoush - pasta z bakłażana

Baba ghanoush - pasta z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Po tym jak posmakowała mi poprzednia pasta z bakłażana, postanowiłam przygotować klasyczną pastę - Baba Ganoush. Ta również podbiła moje serce i dopóki na bazarku będą pojawiać się bakłażany, dopóty ja będę bakłażanowe pasty robić. Są idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami.
Składniki:
1 bakłażan
3-4 łyżki pasty tahini
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól
natka pietruszki
oliwa
Wykonanie:
Bakłażana nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około kwadrans. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Rozkroić bakłażana i widelcem wyjąć miąższ. Przełożyć go do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i doprawić solą do smaku. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do miski, wyrównać i polać delikatnie oliwą i posypać natką. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/09/Baba-ghanoush-pasta-z-baklazana.html