Wykonanie
W sierpniu pojawiają się
bakłażany. Mają one swoich zwolenników i zdecydowanych przeciwników. W mojej kuchni nie ma ich zbyt wiele, jednak nade wszystko ukochałam sobie grecką pastę
bakłażanó w - melitzanosalata, którą nauczyła się wreszcie robić na niedawnych warsztatach kulinarnych, w których
brałam udział na Krecie. Aż śmiech bierze jakie to proste!
Jeśli tylko nie słucham greckiego
radia w nadmiarze, by tradycyjna grecka muzyka zdążyła zbrzydnąć, lubię włączyć kilka pięknych dźwięków z tych rejonów. Gdy słucham tego utworu, od razu wracają wspomnienia długich biesiad w greckich knajpkach nad brzegiem morza, posłuchajcie...Koula Barydakis, u której uczyłam się gotować po kreteńsku to niezwykle ciepła osoba. Pracowała przez wiele lat w Kanadzie, a od 15 lat prowadzi na Krecie swoje
kursy dla przyjezdnych, a także prywatne lekcje gotowania. Przy kolejnej wizycie na Krecie znów się do niej wybiorę, a tymczasem robię już w domu wg jej przepisu słynną grecką pastę z
bakłażana - melitzanosalata .
Melitzanosalatą zajadaliśmy się w ubiegłym roku na Kos i tym razem na Krecie. Do jej przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone
bakłażany,
czosnek,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
sól i
pieprz.
Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil w blenderze i gotowe.
Najbardziej lubię ją w zestawie
meze, w którym przenikają się wszystkie smaki Grecji: melitzanosalata (pasta z
bakłażanów), taramasalata (pasta z
kawioru), tzatziki (
jogurt z
czosnkiem i
ogórkami), dolmades (faszerowane
ryżem liście
winogron), grecki
ser graviera i garść
oliwek . Do tego wystarczy kawałek
jasnego pieczywa i uczta gotowa!3 średniej wielkości
bakłażany (ok 700g)2-3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwej2 łyżki
soku z cytrynysól do smaku1/2 pęczka
natki pietruszkiBakłażany umyj i upiecz na wyłożonej folią lub papierem blasze w temperaturze 180°C - ok 45-60 minut. Odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij łyżką wnętrze ze skórki.W malakserze zmiksuj
natkę pietruszki,
czosnek,
bakłażana,
sok z cytryny i
oliwę. Dopraw
solą do smaku i podawaj z
jasnym pieczywem (bułka/bagietka). A najlepiej w zestawie greckich
meze.