ßßß Cookit - przepis na Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażanów

Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażanów

nazwa

Wykonanie

W sierpniu pojawiają się bakłażany. Mają one swoich zwolenników i zdecydowanych przeciwników. W mojej kuchni nie ma ich zbyt wiele, jednak nade wszystko ukochałam sobie grecką pastę bakłażanó w - melitzanosalata, którą nauczyła się wreszcie robić na niedawnych warsztatach kulinarnych, w których brałam udział na Krecie. Aż śmiech bierze jakie to proste!
Jeśli tylko nie słucham greckiego radia w nadmiarze, by tradycyjna grecka muzyka zdążyła zbrzydnąć, lubię włączyć kilka pięknych dźwięków z tych rejonów. Gdy słucham tego utworu, od razu wracają wspomnienia długich biesiad w greckich knajpkach nad brzegiem morza, posłuchajcie...
Koula Barydakis, u której uczyłam się gotować po kreteńsku to niezwykle ciepła osoba. Pracowała przez wiele lat w Kanadzie, a od 15 lat prowadzi na Krecie swoje kursy dla przyjezdnych, a także prywatne lekcje gotowania. Przy kolejnej wizycie na Krecie znów się do niej wybiorę, a tymczasem robię już w domu wg jej przepisu słynną grecką pastę z bakłażana - melitzanosalata .
Melitzanosalatą zajadaliśmy się w ubiegłym roku na Kos i tym razem na Krecie. Do jej przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil w blenderze i gotowe.
Najbardziej lubię ją w zestawie meze, w którym przenikają się wszystkie smaki Grecji: melitzanosalata (pasta z bakłażanów), taramasalata (pasta z kawioru), tzatziki (jogurt z czosnkiem i ogórkami), dolmades (faszerowane ryżem liście winogron), grecki ser graviera i garść oliwek . Do tego wystarczy kawałek jasnego pieczywa i uczta gotowa!
3 średniej wielkości bakłażany (ok 700g)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwej
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1/2 pęczka natki pietruszki
Bakłażany umyj i upiecz na wyłożonej folią lub papierem blasze w temperaturze 180°C - ok 45-60 minut. Odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij łyżką wnętrze ze skórki.
W malakserze zmiksuj natkę pietruszki, czosnek, bakłażana, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą do smaku i podawaj z jasnym pieczywem (bułka/bagietka). A najlepiej w zestawie greckich meze.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/08/melitzanosalata-grecka-pasta-z-bakazanow.html