Wykonanie
Baba ghanoush, pyszna bliskowschodnia pasta o lekko dymnym aromacie. Coraz bardziej popularna w polskiej sferze blogów kulinarnych. Z babą ghanoush jest podobnie jak z hummusem, nie ma na nią jedynego, oryginalnego przepisu . Ile osób, rodzin, tyle zdań. Jak w tym wszystkim się połapać? Czy da się przygotować idealną babę ghanoush ? Oczywiście, że tak!Większość z Was zapewne jadła albo chociaż słyszała o słynnej bliskowschodniej paście baba ghanoush . Ta wegańska przekąska, pomimo, że pozornie tak prosta w przyrządzeniu, wzbudza wokół siebie sporo kontrowersji. Nawet w Izraelu nie ma jednego, skonkretyzowanego przepisu na ową pastę. Jedni mówią, że obowiązkowo musi ona zawierać tahinę (i to jej spore ilości). Bez tego składnika nie powinna nosić miana baba ghanoush, a jedynie zwykłej pasty bakłażanowej. Inni twierdzą przeciwnie -
broń Boże, by zrobić ją z dodatkiem tahiny. Dlatego my, Europejczycy nie powinniśmy mówić, że posiadamy jedyny oryginalny przepis na babę ghanoush, sko ro i rodowici mieszkańcy całego Bliskiego Wchodu go nie mają.Dziś a blogu przekazuję Wam mój przepis na babę ghanoush, który dopracowywałam przez kilka lat. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie dać więcej tahiny czy soku
cytryny (niektórzy dodają także startą skórkę). Ja podaje proporcje, które akurat mi i moim najbliższym najbardziej smakują.Pamiętajcie, idealna baba ghanoush to taka, która Wam smakuje !
wegańska bezglutenowa- 3 duże
bakłażany- 2 łyżki tahiny- 1 duży ząbek
czosnku- 1 łyżka
soku z cytryny-
sól do smaku- do podania:
oliwa i świeża
natka pietruszkiBakłażany myję, nakłuwam widelcem, układam na palniku gazowym i opalam przez ok. 10 min (co jakiś czas je przewracam). Kiedy są już miękkie w środku i mocno zwęglone, przekładam je na blaszkę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.
Bakłażany wyciągam z piekarnika i pozostawiam by lekko ostygły. Pozbawiam je skóry i cały miąższ (wraz z
sokiem, który z nich się wysączył) przekładam do blendera. Dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Gotową baba ghanoush przekładam do miseczki, przykrywam folią spożywczy i wkładam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Wyciągam ją z lodówki 30 min przed podaniem. Podaję polaną dobrej jakości
oliwą i posypaną świeżą
natką pietruszki.Baba ghanoush idealnie smakuję z
chlebkami pita, lawasz lub z warzywami pokrojonymi w słupki.Smacznego!