Wykonanie
... drobiowe w sosie
śmietanowo -
grzybowym. Wspomniałam wczoraj żartem, że w tym roku walentynkowego deseru nie będzie, a
serca to
mogę przygotować co najwyżej drobiowe. Ku mojemu zaskoczeniu, pomysł tak się spodobał, że wspomniane
serca, stały się najbardziej pożądaną potrawą dnia, choć zaplanowane menu przewidywało zupełnie co innego... no, ale czego się nie robi dla Ukochanego :). Przepis znalazłam tutaj . Polecam!
500 g
serc drobiowych2 szklanki
bulionu drobiowegoszklanka
śmietany300 g
grzybów (
pieczarek lub leśnych, dałam mrożone podgrzybki)łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennejłyżeczka
czosnku granulowanego
sól,
pieprzSerca opłukać i pokroić na połówki. Podsmażyć na
maśle z
czosnkiem, dodać pokrojone
grzyby. Smażyć razem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wszystko zalać
bulionem i dusić ok. 15 minut.
Śmietanę wymieszać dokładnie z
mąką i powoli wlewać do
serc. Dusić na wolnym ogniu. Doprawić
solą i
pieprzem.Smacznego!