Wykonanie
Mazurek
chałwowyźródło inspiracji: mojewypieki.blox.pl150 g miękkiego
masła70 g drobnego
cukru do wypieków lub 60 g
cukru pudrułyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki pszennej75 g
mąki ryżowejMasło ucierać mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z
wanilii oraz przesianą
mąkę pszenną wraz z
mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.300 g ulubionej
chałwy150 ml
śmietany kremówki 30%100 g dowolnych
orzechów (użyłam mielonych
migdałów)3 łyżki
cukru pudrutabliczka
czekolady deserowejWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i równomiernie polać po wierzchu.
***Gniazdka
czekoladoweźródło przepisu: mojewypieki.blox.plskładniki na 6-8 sztuk100 g ulubionej
czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejpłatki zbożowe do
mleka w kształcie drobnych patyczkówkolorowe,
czekoladowe jajeczkaPłatki maczać w
czekoladzie (lub wsypać bezpośrednio do
czekolady i wymieszać). Odkładać na papier do pieczenia, formując nieduże gniazdka. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować czekoladowymi jajeczkami.
***Babeczki
czekoladowe z kruchymi, cytrynowymi
ciasteczkamiZainspirowane wiosennym spacerem (i resztką ciasta z produkcji mazurków ;))...
składniki na 12 sztuk200 g
mąki100 g
cukrułyżka ekstraktu z
wanilii3 łyżki
masła2 czubate łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodysól2
jajka150 ml
mleka100 g
gorzkiej czekolady (dałam
mleczną)
Mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym,
kakao,
proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą
soli.
Jajka wymieszać z
mlekiem i rozpuszczonym
masłem. Masę jajeczną dodać do
mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną
czekoladę. Foremki napełnić
ciastem do 3/4 wysokości.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.100 g miękkiego
masła50 g drobnego
cukru do wypieków lub 40 g
cukru pudrułyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g
mąki pszennej50 g
mąki ryżowejskórka otarta z jednej
cytrynyew. kilka
orzechów laskowychMasło ucierać mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z
wanilii,
skórkę cytrynową oraz przesianą
mąkę pszenną wraz z
mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, wyciąć
ciasteczka, w środku każdego umieścić połówkę
orzecha.Piec przez 25-30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić (gorące są bardzo kruche).W babeczkach zrobić niewielkie dziurki, ozdobić przestudzonymi kwiatkami.Smacznego!
***