ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne smaki

Wielkanocne smaki

nazwa

Wykonanie

Mazurek chałwowy
źródło inspiracji: mojewypieki.blox.pl
150 g miękkiego masła
70 g drobnego cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
75 g mąki ryżowej
Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).
Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
300 g ulubionej chałwy
150 ml śmietany kremówki 30%
100 g dowolnych orzechów (użyłam mielonych migdałów)
3 łyżki cukru pudru
tabliczka czekolady deserowej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i równomiernie polać po wierzchu.
***
Gniazdka czekoladowe
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na 6-8 sztuk
100 g ulubionej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
płatki zbożowe do mleka w kształcie drobnych patyczków
kolorowe, czekoladowe jajeczka
Płatki maczać w czekoladzie (lub wsypać bezpośrednio do czekolady i wymieszać). Odkładać na papier do pieczenia, formując nieduże gniazdka. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować czekoladowymi jajeczkami.
***
Babeczki czekoladowe z kruchymi, cytrynowymi ciasteczkami
Zainspirowane wiosennym spacerem (i resztką ciasta z produkcji mazurków ;))...
składniki na 12 sztuk
200 g mąki
100 g cukru
łyżka ekstraktu z wanilii
3 łyżki masła
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
2 jajka
150 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną)
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Masę jajeczną dodać do mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
100 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru do wypieków lub 40 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
skórka otarta z jednej cytryny
ew. kilka orzechów laskowych
Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, wyciąć ciasteczka, w środku każdego umieścić połówkę orzecha.
Piec przez 25-30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić (gorące są bardzo kruche).
W babeczkach zrobić niewielkie dziurki, ozdobić przestudzonymi kwiatkami.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/04/Wielkanocne-smaki.html