Wykonanie
Po długiej nieobecności, spowodowanej nawałem pracy zawodowej i
brakiem wolnego czasu, zdecydowałam jednak wprowadzić do moich zakamarków nieco świątecznego akcentu.Pyszna ,czekoladowa babka /bez której nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocy/ to jedyny wypiek, który udało mi się przygotować.....................no cóż...może w przyszłym roku nadrobię zaległości i
będę mogła poszaleć nieco w mojej kuchni
Składniki:150 g
gorzkiej czekolady1 łyżka ciemnego
kakao100 g
masła150 ml
mleka4
jaja100 g
cukru200 g
mąki pszennej50 g drobno pokrojonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
solipolewa:150 g
białej czekolady150 g słodkiej
śmietanki 30%oraz:
czekoladowe jajka i kolorowe
cukierki do dekoracjiWykonanie:
-Pokruszoną
czekoladę ,
masło i
kakao rozpuścić w kąpieli
wodnej.-
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę i połączyć z przestudzoną masą
czekoladową.-Dodać aromat,
mleko ,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
migdały.-Wymieszać składniki i przelać do niewielkiej ,wysmarowanej
masłem foremki na babkę .
-Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C-Lekko przestudzone ciasto wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę kuchenną.
-Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i połączyć z połamaną
czekoladą.-Gotową polewę lekko przestudzić i polać nią zimne ciasto.-Wierzch udekorować ozdobnymi
cukierkami i czekoladowymi
jajkami.