ßßß Cookit - przepis na Schab z podgrzybkami

Schab z podgrzybkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
5 plastrów schabu około 400 g
30 dag podgrzybków (świeżych lub mrożonych)
1 cebula
1 ząbek czosnku
Garść natki pietruszki
150 ml śmietany 30%
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka oregano
sól i pieprz
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić opruszyć solą, pieprzem i oregano, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Cebulę i czosnek posiekać drobni i zeszklić na maśle, dodać grzyby i smażyć około 10 minut.
Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso, wrzucić do rondla z grzybami, wlać około ½ szklanki wody doprawić oregano oraz szczypta soli zagotować dusić pod przykryciem około 1 godzuny.
Śmietanę zahartować sosem wlać do garnka, przyprawić solą i pieprzem. Dusić 5 minut. Podawać posypane natka pietruszki.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,352701338,title,Schab-z-podgrzybkami,index.html