Wykonanie
Witam wszystkich w sobotnie popołudnie! Dzisiaj na obiad przygotowałam
makaron z
kurkami i duszonym
schabem. Wszystko to polane delikatnym,
śmietanowym sosem. Uwielbiam
kurki, więc nie mogłam sobie pozwolić na to, aby ich na coś nie wykorzystać. Wczoraj z Rafałem robiliśmy pizze m.in właśnie z
kurkami. Zdjęć nie ma bo wszyscy byli za bardzo głodni .... no i nic nie zostało! Postaram się ją jeszcze kiedyś zrobić.Składniki:opakowanie
makaronu Pappardelleok. 400 g
schabu250 ml.
śmietany kremówkipół
cebuli2 filiżanki
kurekpieprz,
sóltrochę
natki pietruszki,
oregano2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłapół filiżanki tartego
parmezanuCebulę kroimy drobno i szklimy na patelni.
Schab kroimy w cienkie paski. Solimy,
pieprzymy i dodajemy do
cebuli - smażymy pod przykryciem. Do podsmażonego
mięsa dodajemy
śmietankę i trochę
wody (ok. pół filiżanki). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40 minut - aż
mięsko będzie miękkie (co jakiś czas sprawdzamy i podlewamy
mięso wodą). W międzyczasie myjemy
kurki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy
masło. Podsmażamy
kurki dodając trochę
soli i
pieprzu. Pod koniec dorzucamy pokrojony drobno
czosnek i posiekaną
natkę pietruszki. Zdejmujemy z gazu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Gdy
mięso będzie miękkie doprawiamy sosik do smaku (
sól,
pieprz,
oregano).Na talerzu układamy
makaron, na to
schab i sos, a na koniec
kurki. Całość posypujemy otartym
parmezanem i
natką pietruszki.Smacznego!