ßßß Cookit - przepis na Pappardelle z kurkami i schabem

Pappardelle z kurkami i schabem

nazwa

Wykonanie

Witam wszystkich w sobotnie popołudnie! Dzisiaj na obiad przygotowałam makaron z kurkami i duszonym schabem. Wszystko to polane delikatnym, śmietanowym sosem. Uwielbiam kurki, więc nie mogłam sobie pozwolić na to, aby ich na coś nie wykorzystać. Wczoraj z Rafałem robiliśmy pizze m.in właśnie z kurkami. Zdjęć nie ma bo wszyscy byli za bardzo głodni .... no i nic nie zostało! Postaram się ją jeszcze kiedyś zrobić.
Składniki:
opakowanie makaronu Pappardelle
ok. 400 g schabu
250 ml. śmietany kremówki
pół cebuli
2 filiżanki kurek
pieprz, sól
trochę natki pietruszki, oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pół filiżanki tartego parmezanu
Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni. Schab kroimy w cienkie paski. Solimy, pieprzymy i dodajemy do cebuli - smażymy pod przykryciem. Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę i trochę wody (ok. pół filiżanki). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40 minut - aż mięsko będzie miękkie (co jakiś czas sprawdzamy i podlewamy mięso wodą). W międzyczasie myjemy kurki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Podsmażamy kurki dodając trochę soli i pieprzu. Pod koniec dorzucamy pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy z gazu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy sosik do smaku (sól, pieprz, oregano).
Na talerzu układamy makaron, na to schab i sos, a na koniec kurki. Całość posypujemy otartym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/06/pappardelle-z-kurkami-i-schabem.html