Wykonanie
Dziś kolejny przepis ze świątecznego stołu, a mianowicie „Murzynek”. Jest to jedno z nielicznych ciast, które jadają w moim rodzinnym domu wszyscy. Mama przygotowuje go z dodatkiem
kakao oraz powidłami śliwkowymi (dzięki
czemu jest wilgotny w środku). Ja podeszłam do tematu nieco inaczej, ciasto zrobiłam na bazie
gorzkiej czekolady i zrezygnowałam z dodatku powideł. Wyszło inaczej, ale też dobrze.350 g
mąki210 g
cukru200 g
gorzkiej czekolady140 g
masła100 ml
mleka5
jajek1 płaska łyżeczka
sodyCzekoladę rozpuszczamy z
masłem w kąpieli
wodnej następnie do tego dodajemy
jajka,
cukier, mlek0 i dokładnie miksujemy. Na sam koniec wsypujemy
mąkę wymieszaną z
sodą. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.