Wykonanie
Tak to ja!!!! Wracam z zaświatów takim jesiennym akcentem......Te
dyniowe muffiny zrobiłam na zakończenie lata, łezka się w oku kręci, znowu nadchodzą chłody i nieskończone ciemności. Mam nadzieję, że w niedługim czasie moje zawirowania zawodowe się ustabilizują i
będę mogła częściej dodawać wpisy, achhh ten chroniczny brak czasu, chyba każdy z nas na niego cierpi...
Składniki na 12 szt.2 szklanki
mąki żytniej3/4 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka startej dyni1
jajko1/3 szklanki rozpuszczonego
masła lub
margaryny1,5 szklanki
mlekałyżeczka przypraw korzennych2 tabliczki
czekolady gorzkiej do dekoracjiposypka czekoladowa do dekoracjiżel do dekoracji
lukier plastyczny do dekoracjiSuche składniki mieszamy z suchymi. Do nich dodajemy mokre składniki:
jajko,
dynię rozpuszczony tłuszcz,
mleko, dokładnie mieszamy. Przekładamy do papilotek umieszczonych w gniazdach blachy do muffinów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Pieczemy ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy na kratce. Następnie w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy
czekoladę ( 1,5 minuty na średniej mocy) nakładamy na muffiny łyżką, połowę maczamy w posypce, połowa zostaje z samą
czekoladą. Następnie z lukru plastycznego lepimy
dynie i pająka. Pajęczyna "namalowałam" żelem do dekoracji. Smacznego!