Wykonanie
Jakiś czas temu próbowałam opracować recepturę na ciasto, które utrzymałoby tort angielski z dużą ilością dekoracji. Ponieważ nie jadam ciężkich
maślanych kremów ani przesłodzonych lukrów, zależało mi na cieście, które obroni się przełożone jedynie cienką warstwą „wypełniacza”. Chciałam by placek był zbity, stabilny i do tego nie za suchy w środku. Udało się to dzięki dodaniu do masy
jogurtu greckiego. Ciasto dobrze smakuje też udekorowane
bitą śmietaną.200 g
gorzkiej czekolady200 g
jogurtu greckiego120 g
cukru200 g
mąki100 g
masła4
jajka1 płaska łyżeczka
sodyBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy. Następnie dodajemy do tej masy
żółtka i mieszamy. Później dorzucamy
jogurt naturalny oraz
mąkę wymieszaną z
sodą. Na koniec idą ubite
białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.