Wykonanie
Muffinki od paru lat często lądują na
stole podczas spotkań z przyjaciółmi. Ten przepis pochodzi od Nigelli. Jest najszybszym sposobem na upieczenie takich małych cudnych babeczek, które są wilgotne i prawie pozbawione
mąki. Od momentu odkrycia tego przepisu na blogu Agi, o której
mowa była w
poście o bułkach własnej roboty, zawsze staram się
mieć w domu parę tabliczek
gorzkiej czekolady w razie potrzeby:)Najbardziej podoba mi się czas wykonania: 10minut, reszta to tylko pieczenie.Składniki:1 tabliczka
czekolady gorzkiej (100g)100g
masła4
jajka całe150 g
cukru50g
mąki1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:Najpierw w kąpieli
wodnej rozpuszczam
czekoladę i
masło. Mieszam aby składniki ładnie się połączyły. W tym czasie do miski wrzucam 4
jajka i
cukier- całość miksuję,
potem dodaję
mąkę i
sodę. Jak
czekolada z
masłem ostygnie lekko, łącze wszystko w jedną całość. Piekę 20 minut w temperaturze 180 st.C.