Wykonanie
Mimo natłoku pracy, moje myśli krążą wokół Bożego Narodzenia. Niestety większość rzeczy przyjdzie mi robić na ostatni moment. Pocieszam się jedynie pieczeniem po nocach wypieków, które mogłyby pojawić się w świątecznym menu. Dziś przepis na przepyszne
miodowe ciasto z kruchą
sezamową bezą. Świetnie pasuje do ciepłej
herbaty z
cytryną. Jeden z moich faworytów na Boże Narodzenie.
Beza:125 g
cukru2
białkadwie łyżki tahini (pasta sezamowa)
Białka ubijamy z
cukrem. Na koniec dodajemy tahini i dokładnie mieszamy (masa jest bardzo płynna). Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po ostygnięciu kruszymy
bezę na kawałki.Ciasto:220 g
mąki135 g
miodu100 g
masła4
jajkapłaska łyżeczka
sodyDo miski wrzucamy
masło w temperaturze pokojowej,
jajka oraz
miód, po czym dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
mąkę z
sodą i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu ciasto smarujemy
miodem i posypujemy pokruszoną
bezą.