ßßß Cookit - przepis na Korzenne ciastka z płatkami migdałowymi

Korzenne ciastka z płatkami migdałowymi

nazwa

Wykonanie

Słabość do tych ciasteczek mają szczególnie mężczyźni, ciacha kuszą cynamonem, są poręczne, kruche i nadają się akurat na jeden kęs. Chociaż moim zdaniem te ciasteczka są zdecydowanie "unisex", no może kobietom idą trochę bardziej w biodra ;p dlatego niech mężczyźni "łasuchują"...
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki masła
4 łyżki przyprawy do piernika
1 białko
płatki migdałowe
perełki cukrowe
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawę do pierników. Wlać rozpuszczony w rondelku lub mikrofali miód. Dodać masło i jajko, wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Potem wykrawać kształty, układać na papierze do pieczenia smarować białkiem i ozdabiać płatkami migdałowymi, może być też ziarno słonecznika, perełki cukrowe - według fantazji. Pyszne. Przechowywać jak pierniki w blaszanym pudełku.
W użyciu oczywiście najlepszy "włoski" wałek, podejrzany
u włoskiej kucharki w Spoleto!
Jakiekolwiek silikonowe się do niego nie umywają!
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/04/korzenne-ciastka-z-patkami-migdaowymi.html