Wykonanie
Słabość do tych
ciasteczek mają szczególnie mężczyźni, ciacha kuszą
cynamonem, są poręczne, kruche i nadają się akurat na jeden kęs. Chociaż moim zdaniem te
ciasteczka są zdecydowanie "unisex", no może kobietom idą trochę bardziej w biodra ;p dlatego niech mężczyźni "łasuchują"...Składniki:2 szklanki
mąki tortowej½ szklanki
cukru2 łyżki
miodu1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
masła4 łyżki
przyprawy do piernika1
białkopłatki migdałoweperełki
cukroweMąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sodę i
przyprawę do pierników. Wlać rozpuszczony w rondelku lub mikrofali
miód. Dodać
masło i
jajko, wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
Potem wykrawać kształty, układać na papierze do pieczenia smarować
białkiem i ozdabiać
płatkami migdałowymi, może być też
ziarno słonecznika, perełki
cukrowe - według fantazji. Pyszne. Przechowywać jak pierniki w blaszanym pudełku.
W użyciu oczywiście najlepszy "włoski" wałek, podejrzanyu włoskiej kucharki w Spoleto!Jakiekolwiek silikonowe się do niego nie umywają!