ßßß Cookit - przepis na Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
ok. 150 g makaronu (np. pappardelle, penne lub kokardki)
duża garść szpinaku
150 g łososia wędzonego
3 łyżki kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia
2 łyżki masła
2 cząstki cytryny
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki, liście posiekać na desce. Łososia pokroić w małą kosteczkę.
Makaron odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody. Wymieszać ją z serkiem i odstawić.
Do garnka po makaronie włożyć masło i pokrojonego łososia, smażyć przez około minutę co chwilę mieszając. Następnie dodać szpinak i mieszając smażyć aż zmięknie.
Dodać odcedzony makaron i wodę z makaronu z dodatkiem sera, zagotować, odstawić z ognia. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, można chwilę potrzymać makaron na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, podawać z cząstką cytryny.
Wskazówki
Do makaronu można też dodać czosnek (podsmażyć przed dodaniem łososia wędzonego).
Zamiast kremowego serka można użyć śmietanki kremówki (80 ml), nie trzeba jej już rozcieńczać wodą z makaronu. Po dodaniu śmietanki do makaronu gotujemy wszystko przez chwilę do zgęstnienia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-lososiem-wedzonym-i-szpinakiem