Wykonanie
Składniki2 porcjeok. 150 g
makaronu (np. pappardelle, penne lub kokardki)duża garść
szpinaku150 g
łososia wędzonego3 łyżki kremowego
serka np. Twój Smak, Philadelphia2 łyżki
masła2 cząstki
cytrynyPrzygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki, liście posiekać na desce.
Łososia pokroić w małą kosteczkę.
Makaron odcedzić zachowując 1/3 szklanki
wody. Wymieszać ją z
serkiem i odstawić.Do garnka po
makaronie włożyć
masło i pokrojonego
łososia, smażyć przez około minutę co chwilę mieszając. Następnie dodać
szpinak i mieszając smażyć aż zmięknie.Dodać odcedzony
makaron i
wodę z
makaronu z dodatkiem
sera, zagotować, odstawić z ognia. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, można chwilę potrzymać
makaron na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, podawać z cząstką
cytryny.WskazówkiDo
makaronu można też dodać
czosnek (podsmażyć przed dodaniem
łososia wędzonego).Zamiast kremowego
serka można użyć
śmietanki kremówki (80 ml), nie trzeba jej już rozcieńczać
wodą z
makaronu. Po dodaniu
śmietanki do
makaronu gotujemy wszystko przez chwilę do zgęstnienia.