ßßß Cookit - przepis na Papryki faszerowane

Papryki faszerowane

nazwa

Wykonanie

Składniki
6-8 porcji
6 dużych (lub 8 mniejszych) papryk
350 g filetu z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, mielonego kminu rzymskiego i mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
100 g ryżu (użyłam brązowego)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 - 1 papryczka chili lub 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 puszka (ok. 400 g) czerwonej lub czarnej fasoli
1 puszka (ok. 400 g) kukurydzy
1 puszka (ok. 400 g) krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
150 g miękkiego sera do zapiekania (np. provolone, tarta mozzarella)
Przygotowanie
Przygotować i zamarynować mięso (można to zrobić dzień wcześniej): kawałki kurczaka przekroić wzdłuż i roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Pokroić w ok. 1 cm kostkę, włożyć do miski, obtoczyć w oliwie i przyprawach. Odstawić na blat na czas przygotowania dania lub do lodówki na dłużej (wówczas wyjąć wcześniej aby ogrzały się do temp. pokojowej).
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C . W większym garnku nastawić do ugotowania wodę. Papryki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i wkładać partiami na ok. 2 minuty do wrzątku. W tej samej wodzie ugotować ryż. Papryki osuszyć i od środka posolić.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Przesunąć na bok, dodać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć na większym ogniu. Dodać drobno posiekaną papryczke chili, fasolę (z zalewą) oraz kukurydzę (bez zalewy) i wymieszać. Po chwili dodać pomidory i cukier. Doprawić wszystko solą i pieprzem i ciągle mieszając (tak aby rozdrobnić dokładnie pomidory) zagotować.
Dodać ugotowany ryż, wymieszać i tak przygotowany farsz nakładać do połówek papryk. Piec przez 20 minut, posypać tartym serem i piec jeszcze 10 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/papryki-faszerowane