ßßß
Katalońskie ciasteczka marcepanowe (tłumaczone dosłownie 'małe chlebki') pieczone corocznie na Wszystkich Świętych, ale dostępne w sprzedaży aż do Bożego Narodzenia. Historia ciasteczek sięga XVIII wieku, kiedy były rozdawane i dzielone po świątecznych uroczystościach. Charakterystyczny w nich jest dodatek... ziemniaków, najczęściej wykorzystuje się słodkie ziemniaki - bataty. Malutkie, okrągłe, choć pieczone w różnych kształtach; podawane ze słodkim winem. Najbardziej popularne są panellets obtoczone w orzeszkach piniowych. Wyglądają słodko, uroczo, są mieciutkie w środku i do złudzenia przypominają prawdziwy marcepan, przy okazji są bezglutenowe i bezmleczne. Polecam!Składniki na około 50 - 60 sztuk:500 g zmielonych migdałów350 - 400 g drobnego cukru do wypieków250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków1 jajko2 żółtkaskórka otarta z 1 cytrynypół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowegoDo obtoczenia, wedle upodobania:białko, pozostałe z ciasta, do posmarowania ciastekorzeszki piniposiekane migdałyposiekane pistacjezmielone migdałyzmielone orzechy laskowewiórki kokosowecałe migdałycałe orzechy laskowemakkandyzowane wiśniekakaocynamon... itp.W misie miksera zmiksować puree z ugotowanych ziemniaków z cukrem - ziemniaki bardzo się rozwodnią - tak ma być. Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować do połączenia i powstania w miarę zwartej masy.Z masy formować kulki, jak na trufelki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca można obtaczać kulki w mące pszennej. Kulki smarować lekko roztrzepanym białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych. W części ciastek po środku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane wiśnie, orzechy lub inne bakalie.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.* Osoby z nietolerancją glutenu do obtoczenia ciastek podczas formowania mogą użyć mąki bezglutenowej.Smacznego :-).
Źródło przepisu - kuinetes.wordpress.com