ßßß Cookit - przepis na Rolada włoska z oliwkami, bazylią i mozzarellą

Rolada włoska z oliwkami, bazylią i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Zdecydowany smak potrawy przypadnie Wam do gustu. Rolada jest dobra na zimno, do kanapek. Polecam na co dzień i od święta.
Rolada schabowa włoska
Składniki
1kg schabu bez kości (w jednym kawałku)
0,5 kostki sera żółtego twardego
1 kulka mozarelli
świeża bazylia (do kupienia w lidlu)
czarne oliwki (bez pestek)
sól
pieprz
vegeta
odrobina ketchupu (lub suszonych pomidorów)
oregano
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozciąć schab tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mi wyszedł tak długi, że rozcięłam go później na dwa mniejsze. Potłuc mięso, aby było mniej więcej jednakowej grubości.
Krok 2
Posolić, przyprawić mięso, polać ketchupem. Zetrzeć ser żółty oraz mozarellę, obsypać płaty mięsa. Równomiernie nakładać oliwki, bazylię. Lekko przyprawić nadzienie.
Krok 3
Zawinąć każdy płat mięsa w roladę, Obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadało i farsz nie wypłynął.
Owinąć rolady folią aluminiową. Matową stroną do zewnątrz.
Krok 4
Piec do miękkości. Około 1-1 , 5 godz. Na koniec zdjąć folię. Przed podaniem pokroić w plastry.
Krok 5
Danie jest pyszne, również na zimno, do kanapek.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.2/ 10 (6 votes cast)
Rolada włoska z oliwkami, bazylią i mozzarellą, 9.2 out of 10 based on 6 ratings
Podobne wpisy
Pizza z krewetkami i oliwkami
Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem
Sałata ogórkowo – paprykowa
Schab z ziołowo- czosnkowym masłem
Rulony z szynką
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/2171/rolada-wloska-z-oliwkami-bazylia-i-mozzarella