Wykonanie
Zdecydowany smak potrawy przypadnie Wam do gustu. Rolada jest dobra na zimno, do kanapek. Polecam na co dzień i od święta.Rolada schabowa włoskaSkładniki1kg
schabu bez kości (w jednym kawałku)0,5 kostki
sera żółtego twardego1 kulka
mozarelliświeża
bazylia (do kupienia w lidlu)
czarne oliwki (bez pestek)
sólpieprzvegetaodrobina
ketchupu (lub
suszonych pomidorów)
oregano2 ząbki
czosnkuSposób przygotowaniaKrok 1Rozciąć
schab tak, aby powstał jeden duży płat
mięsa. Mi wyszedł tak długi, że rozcięłam go później na dwa mniejsze. Potłuc
mięso, aby było mniej więcej jednakowej grubości.Krok 2
Posolić, przyprawić
mięso, polać
ketchupem. Zetrzeć
ser żółty oraz
mozarellę, obsypać płaty
mięsa. Równomiernie nakładać
oliwki,
bazylię. Lekko przyprawić nadzienie.Krok 3Zawinąć każdy płat
mięsa w roladę, Obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadało i farsz nie wypłynął.Owinąć rolady folią aluminiową. Matową stroną do zewnątrz.Krok 4Piec do miękkości. Około 1-1 , 5 godz. Na koniec zdjąć folię. Przed podaniem pokroić w plastry.Krok 5
Danie jest pyszne, również na zimno, do kanapek.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.2/ 10 (6 votes cast)Rolada włoska z
oliwkami,
bazylią i
mozzarellą, 9.2 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisyPizza z
krewetkami i
oliwkamiSchab z
suszonymi pomidorami,
kaparami i
camembertemSałata ogórkowo – paprykowa
Schab z
ziołowo-
czosnkowym masłemRulony z
szynką