ßßß Cookit - przepis na Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem

Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg schabu
10 sztuk suszonych pomidorów
2 łyżki kaparów
60 gram sera camembert ((około pół opakowania))
sól, świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
Sposób przygotowania
Krok 1
Zaczynamy od zrobienia dziury w schabie. ;) Długi, najlepiej dość szeroki nóż wbijamy w środek mięsa (wzdłuż). Wbijamy nóż kilka razy, tak aby powstały otwór był jak największy.
Krok 2
Kapary odcedzamy i wrzucamy do miseczki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Ser również kroimy w niezbyt drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i faszerujemy nimi schab. Otwór w mięsie nie musi być wypełniony farszem "po brzegi" bo jego nadmiar i tak wypłynie podczas pieczenia.
Krok 3
Sztukę mięsa nacieramy olejem z suszonych pomidorów (ok 2-3 łyżek). Posypujemy sowicie solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 4
Pieczemy przez pół godziny pod przykryciem w 175 st. C., a następnie przez 40 minut bez przykrycia w takiej samej temperaturze.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/03/12681/schab-z-suszonymi-pomidorami-kaparami-i-camembertem