Wykonanie
Składniki1 kg
schabu10 sztuk
suszonych pomidorów2 łyżki
kaparów60 gram
sera camembert ((około pół opakowania))
sól, świeżo mielony
pieprzzioła prowansalskieczosnek granulowanySposób przygotowaniaKrok 1Zaczynamy od zrobienia dziury w schabie. ;) Długi, najlepiej dość szeroki nóż wbijamy w środek
mięsa (wzdłuż). Wbijamy nóż kilka
razy, tak aby powstały otwór był jak największy.Krok 2
Kapary odcedzamy i wrzucamy do miseczki.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Ser również kroimy w niezbyt drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i faszerujemy nimi
schab. Otwór w
mięsie nie musi być wypełniony farszem "po brzegi" bo jego nadmiar i tak wypłynie podczas pieczenia.Krok 3
Sztukę mięsa nacieramy
olejem z
suszonych pomidorów (ok 2-3 łyżek). Posypujemy sowicie
solą,
pieprzem,
czosnkiem oraz
ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Krok 4Pieczemy przez pół godziny pod przykryciem w 175 st. C., a następnie przez 40 minut bez przykrycia w takiej samej temperaturze.