ßßß Cookit - przepis na schab pieczony

schab pieczony

nazwa

Wykonanie

Przepis w oparciu o ten wpis.
Bardzo miękki , soczysty, lekko czosnkowy- dla mnie cudeńko.
kawałek schabu / 1-2kg/- u mnie 30cm
2łyżki soli
2 łyżki pieprzu z kolendrą /lub samego/
2 listki laurowe/pokruszone/
4 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki
Przyprawy należy wymieszać, po czym obtaczamy w nich schab. Mięso nacinamy wzdłuż włókien i wciskamy w nacięcia czosnek / jak ktoś nie lubi zbyt intensywnego zapachu czosnku w kiełbasie, proponuję obłożyć nim schab, kładąc również kilka plasterków na spód schabu. Całość zawijamy w grubą folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki /aby mięso przeszło przyprawami/ Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1h w temp. 100 stopni. Proszę się nie martwić, że schab będzie wyglądał jak surowy, w kolejnym etapie nabierze właściwej konsystencji. A więc zwiększamy temperaturę do 180 stopni, rozchylamy folię i pieczemy kolejne 20 minut. Gotowe! Teraz wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w folii do ostygnięcia.
Schab jest soczysty i mięciutki.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2014/12/schab-pieczony.html