Wykonanie
Przepis w oparciu o ten wpis.Bardzo miękki , soczysty, lekko
czosnkowy- dla mnie cudeńko.kawałek
schabu / 1-2kg/- u mnie 30cm2łyżki
soli2 łyżki
pieprzu z
kolendrą /lub samego/2 listki laurowe/pokruszone/4 ząbki
czosnku- pokrojone w plasterki
Przyprawy należy wymieszać, po czym obtaczamy w nich
schab.
Mięso nacinamy wzdłuż włókien i wciskamy w nacięcia
czosnek / jak ktoś nie lubi zbyt intensywnego zapachu
czosnku w
kiełbasie, proponuję obłożyć nim
schab, kładąc również kilka plasterków na spód
schabu. Całość zawijamy w grubą folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki /aby
mięso przeszło przyprawami/ Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1h w temp. 100 stopni. Proszę się nie martwić, że
schab będzie wyglądał jak surowy, w kolejnym etapie nabierze właściwej konsystencji. A więc zwiększamy temperaturę do 180 stopni, rozchylamy folię i pieczemy kolejne 20 minut. Gotowe! Teraz wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w folii do ostygnięcia.
Schab jest soczysty i mięciutki.