Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego pieczonego kurczaka. Niewiele więcej pracy a efekt jest naprawdę super. Trochę odmienności nadaje potrawie dodatek orzeszków ziemnych.Składniki8 podudzi kurzych (same3 papryki w rożnych kolorach3 średniej wielkości cebule3 łyżki solonych orzeszków ziemnych400ml bulionu drobiowego5 łyżek sosu sojowego3 łyżki czarnego sosu chillisól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka w proszku2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki zimnej wodySposób przygotowaniaKrok 1Porcje kurczaka czyścimy, myjemy, solimy, pieprzymy i nacieramy ostrą papryką. Układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez pół godziny.Krok 2W międzyczasie kroimy paprykę i cebulę na dość duże kawałki.W garnku mieszamy gorący bulion drobiowy z sosem sojowym i sosem chilli. Wrzucamy pokrojone warzywa i orzeszki. Przyprawiamy wedle uznania. :)Gdy całość się zagotuje, zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą. Chwilę gotujemy.Krok 3Z piekarnika wyciągamy brytfankę z kurczakiem i zalewamy sosem z warzywami. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na godzinę.Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. :)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Kurczak pieczony w pikantnym sosie sojowym z warzywami, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyPotrawka z kurczaka z cukiniąKrokiety z pieczonym kurczakiemPierś i udka pieczone w majonezieOmlet z cebulką, pieczarkami i kurczakiem.Jarzynowy krem z groszkiem ptysiowym