ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jest to danie, które robiłam już kilka razy i po prostu je uwielbiam. Smakuje jakoś tak inaczej, ale tym samym bardzo ciekawie. Wykonanie nie jest zbyt trudne, a zamiana zwykłej papryki na marynowaną sprawia, że można go przygotować jeszcze szybciej (nie trzeba czekać aż papryka zmięknie, gdyż marynowana od początku jest miękka) :) Przepis kiedyś znalazłam w internecie, od tamtej pory robię go z pamięci. Polecam wszystkim!
Składniki do kurczaka w pomarańczach:
1 pomarańczka
2-4 udka kurze
chilli
sól
pieprz
tłuszcz do podsmażenia kurczaka
1 papryka (ja tym razem użyłam papryki marynowanej)
1 przecier pomidorowy
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1 cebula
ryż
Udka solimy, pieprzymy i posypujemy chilli. Podsmażamy z dwóch stron na patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy pomarańczkę pokrojoną w ósemki (ja się pomyliłam i kilka kawałków przekroiłam jeszcze na pół).
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Na patelni przysmażamy cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paseczki (na tłuszczu po kurczaku). Układamy na tym upieczonego kurczaka i pomarańcze. Dolewamy sok pomarańczowy i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Całość dusimy przez około 20-30 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/hiszpanski-kurczak-w-pomaranczach.html