Wykonanie
Jest to danie, które robiłam już kilka
razy i po prostu je uwielbiam. Smakuje jakoś tak inaczej, ale tym samym bardzo ciekawie. Wykonanie nie jest zbyt trudne, a zamiana zwykłej
papryki na marynowaną sprawia, że można go przygotować jeszcze szybciej (nie trzeba czekać aż
papryka zmięknie, gdyż marynowana od początku jest miękka) :) Przepis kiedyś znalazłam w internecie, od tamtej
pory robię go z pamięci. Polecam wszystkim!
Składniki do
kurczaka w pomarańczach:1
pomarańczka2-4 udka kurze
chillisólpieprztłuszcz do podsmażenia
kurczaka1
papryka (ja tym razem użyłam
papryki marynowanej)1
przecier pomidorowy1/2 szklanki soku z
pomarańczy1
cebularyżUdka solimy,
pieprzymy i posypujemy
chilli. Podsmażamy z dwóch stron na patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy
pomarańczkę pokrojoną w ósemki (ja się pomyliłam i kilka kawałków przekroiłam jeszcze na pół).Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Na patelni przysmażamy
cebulę pokrojoną w piórka i
paprykę pokrojoną w paseczki (na tłuszczu po
kurczaku). Układamy na tym upieczonego
kurczaka i
pomarańcze. Dolewamy
sok pomarańczowy i
przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
chilli. Całość dusimy przez około 20-30 minut. Podajemy z
ryżem. Smacznego:)