Wykonanie
W okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę, czy spacer. Nasze faworyty to tradycyjne zupy kuchni polskiej takie jak rosół, krupnik, grochówka, czy właśnie zupa pomidorowa. Prosta do wykonania, a przy tym jaka pyszna!
Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: około 2hIlość porcji: 6Składniki:Porcja rosołowa
WłoszczyznaCebulaSól,
pieprzSłoiczek
przecieru pomidorowego½ szklanki
ryżuPorcje rosołową dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy
wody i stawiamy na gaz. Czekamy aż
woda zacznie wrzeć i wylewamy ją wraz z osadem, który powstał.
Mięso płuczemy, ponownie wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i ustawiamy na gazie. Dorzucamy kilka ziarenek
pieprzu oraz doprawiamy
solą. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy około 0,5 litra zimnej
wody. Gotujemy około 20-25 minut. Obieramy
włoszczyznę i myjemy.
Cebulę opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki wraz z
ryżem dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa i
ryż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których nie będziemy jeść czyli
por,
seler,
korzeń pietruszki i
cebulę. Dodajemy cały słoiczek
przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Gotowe!Smacznego.