ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

W okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę, czy spacer. Nasze faworyty to tradycyjne zupy kuchni polskiej takie jak rosół, krupnik, grochówka, czy właśnie zupa pomidorowa. Prosta do wykonania, a przy tym jaka pyszna!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: około 2h
Ilość porcji: 6
Składniki:
Porcja rosołowa
Włoszczyzna
Cebula
Sól, pieprz
Słoiczek przecieru pomidorowego
½ szklanki ryżu
Porcje rosołową dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody i stawiamy na gaz. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wylewamy ją wraz z osadem, który powstał. Mięso płuczemy, ponownie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i ustawiamy na gazie. Dorzucamy kilka ziarenek pieprzu oraz doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy około 0,5 litra zimnej wody. Gotujemy około 20-25 minut. Obieramy włoszczyznę i myjemy. Cebulę opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki wraz z ryżem dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa i ryż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których nie będziemy jeść czyli por, seler, korzeń pietruszki i cebulę. Dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Gotowe!Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/zupa-pomidorowa.html