ßßß Cookit - przepis na Szpinak w drożdżowym cieście

Szpinak w drożdżowym cieście

nazwa

Wykonanie

Smaczne i proste danie, idealne na kolację lub piątkowy obiad. Drożdżówki dobrze komponują się z sosem czosnkowym lub pikantnym czerwonym barszczykiem.
Składniki
Zaczyn
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mleka (ciepłego)
Ciasto
1/2kg mąki pszennej
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka
zioła prowansalskie
Farsz
250g mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sera wędzonego (startego)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Krok 1
Podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, oraz czosnek. Na patelnię wrzucić szpinak i go odparować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać z serem wędzonym.
Odstawić do przestygnięcia.
Krok 2
Z drożdży, cukru, mąki i mleka przygotować zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 0,5 godziny.
Krok 3
W dużej misce wmieszać łyżką mąkę, sól i zioła prowansalskie. Wlać mleko i olej. Dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto.
Krok 4
Ciasto rozwałkować na placki, a następnie wycinać kwadraty wielkości 10x10 cm. Nakładać po o łyżce farszu. Zaginać rogi ciasta tak jak u mnie lub zlepiać rogi tworząc "kopertę", wtedy z pewnością farsz nie wypłynie w trakcie pieczenia.
Krok 5
Piec do zarumienienia w 190 st. C przez około 25 minut.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (5 votes cast)
Szpinak w drożdżowym cieście, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
Podobne wpisy
Gąsienniczki, czyli bułeczki z parówkami
Pasztet z cukinii
Jem zdrowo: Jajka sadzone z jarmużem i pomidorkami
Jem zdrowo: Mozzarella na warzywach
Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6895/szpinak-w-drozdzowym-ciescie