ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

nazwa

Wykonanie

Smaczne i proste danie. Jego sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia – pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz.
Składniki
8 sztuk udek z kurczaka
natka pietruszki do posypania
125ml płynnego miodu
4 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól i pieprz wg uznania
Sposób przygotowania
Krok 1
Naciąć nożem każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Krok 2
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 C. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Krok 3
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Krok 4
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki. Smacznego!
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 7.6/ 10 (5 votes cast)
Udka kurczaka miodowo-musztardowe, 7.6 out of 10 based on 5 ratings
Podobne wpisy
Tortilla z kurczakiem
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
Soczysty schab
Kakaowe babeczki z Karmi
Karkówka pod leśnym runem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3546/udka-kurczaka-miodowo-musztardowe