ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona w piekarniku (miodowo-musztardowa)

Karkówka pieczona w piekarniku (miodowo-musztardowa)

nazwa

Wykonanie

Na karkówkę długo namawiać nas nie trzeba. ;-) Za każdym razem staram się przyrządzać ją w innej wersji, choć mam kilka ulubionych przepisów, do których wracam. Klasyczna wersja w miodowo-musztardowej marynacie na pewno się do nich zalicza. Mięso jest kruche, soczyste a słodko-wytrawny smak doskonale do niego pasuje. Trzeba pamiętać o tym by wybrać dobrej jakości musztardę, wtedy obiad na pewno będzie udany.
400g karkówki
3 łyżki miodu
6 łyżek musztardy, u mnie kremska od Społem Kielce
3 duże cebule
sól, pieprz
1. Cebulę kroimy w krążki, zasypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą i pieprzem, obficie nacieramy przygotowaną marynatą.
3. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Powinny wyjść nam po 2 warstwy, górną powinna stanowić cebula.
4. Pieczemy przez około 2h w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/karkowka-pieczona-w-piekarniku-miodowo.html