ßßß Cookit - przepis na karkówka pieczona w miodowo-musztardowej marynacie

karkówka pieczona w miodowo-musztardowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Karkówkę przyrządzam dość rzadko - jeśli już, to preferuję grillowaną lub pieczoną. Dziś prosty i popularny przepis na pieczone plastry karkówki w pysznej marynacie z miodu i musztardy. Proporcje między tymi dwoma składnikami możemy ustalić sami, warto jednak pamiętać o zabezpieczeniu blaszki folią, w ten sposób o wiele łatwiej ją doczyścimy. Smacznego:) dla 2 osób:
2 plastry karkówki, na marynatę:
ok. 5 łyżeczek musztardy (u mnie Dijon, ale idealna będzie też francuska lub rosyjska),
ok. 2 łyżeczek miodu,
sól, pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie prowansalskie) lub kolendra
Składniki marynaty połączyć i dobrze doprawić, włożyć do niej plastry mięsa i marynować całą noc lub kilka godzin. Karkówkę ułożyć na wyłożonej folią blaszce i piec około godziny w 190 stopniach (czas pieczenia zależy od grubości plastrów).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/02/karkowka-pieczona-w-miodowo.html