Wykonanie
Z Pomorza –
śledziowego zagłębia przyleciał do nas przepis na grecką wersję tej
ryby. Pani Teresa Kropidłowska jest w ich dziedzinie prawdziwym
guru. Polecamy!Składniki40 dag
śledzi solonych40 dag
marchewki (ugotowanej w skórce na pół miękko)40 dag
cebuli (w grubsze piórka)0,5 szkl
oleju1 mały
przecier pomidorowy10 dag
rodzynekSposób przygotowaniaKrok 1Na patelnię wlać
olej ,dodać
cebulę ,dusić chwilę ,nie smażyć ,dodać
marchew potartą na tarce o dużych oczkach, chwilę razem przesmażyć .Dodać
przecier pomidorowy,
rodzynki wcześniej sparzone, wymieszać ,chwilę przesmażyć ,ostudzić.
Śledzie wymoczyć ,pokroić w paseczki i dodać do sosu ,wymieszać. Odstawić na jeden dzień.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.0/ 10 (1 vote cast)
Śledzie po grecku - danie konkursowe, 9.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisy
Śledzie w
śmietanie z krylkami po borowiacku – danie konkursowe
Sałata śledziowa
Dorsz po grecku z
ziołami – danie konkursowe
Śledzie w
oleju z
cytryną – danie konkursoweDomowy
paprykarz szczeciński – danie konkursowe