Wykonanie
Jeśli masz w planach gotować
soję proponuję ugotować jej więcej i zamrozić. Jest to
warzywo strączkowe i dosyć długo się je gotuje.
Soja jest smaczną rośliną, którą warto wkomponować do swojego menu.Składniki:
250 g. suchego ziarna soi,(które należy namoczyć co najmniej jeden dzień wcześniej).1
marchewka1
cebula1 łyżka
przecieru pomidorowegoolej do smażenia
cebulicienkie
parówki 300 g.
Przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
tymianek,
lubczyk,
papryka sodka i ostra,
ziele angielskie,
liść laurowy.Sposób przygotowania
Namoczoną
soję ugotować pod przykryciem do miękkości dodając
liść laurowy,
ziele angielskie. (
wodę z moczenia wylać, nalać świeżej)Potrzeć
marchewkę i dodać, kiedy
soja będzie miękka.Na rozgrzanej patelni z odrobina
oleju zeszklić posiekaną
cebulę wraz z
przecierem pomidorowym.Dodać do gotującej się soi.Pokroić
parówkę na grubsze plastry i dołożyć do gotującej się potrawy.Doprawić do smaku
przyprawami.Ja do mojej potrawy dodałam
parówki, lecz nie są one konieczne.