Mało kto nie lubi śledzi, lecz pamiętajmy o tym, że śledzie oprócz swych wielu zalet potrafią zakwasić organizm (6,4 pH). Powinno się je spożywać łącząc z warzywami np. marchewką (4,9 pH), które neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem.400 g śledzi400 g marchewki400 g cebuli3/4 szklanki rodzynek2 łyżki oleju rzepakowego1 mały słoik przecieru pomidorowegoMarchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą".Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oliwię na małym ogniu ok 10 minut aż zmięknie, następnie dodać rodzynki i marchewkę oraz przecier. Dusić ok 5 minut i odstawić do ostygnięcia.Śledzie pokroić w paski i dodać do przestudzonych warzyw, wymieszać i ostawić na noc, gdyż najlepsze są następnego dnia.