Wykonanie
Na początek chciałabym przeprosić za długą przerwę w dodawaniu przepisów. Nie zapomniałam o Was jedynie los ciężko dotknął nasz dom i musieliśmy przeprowadzić wiele zmian i zmierzyć się ze smutną rzeczywistością. Jednak powoli wszystko wraca do normy i postaram się , w związku ze zbliżającymi się świętami , podzielić się z
Wami moimi pomysłami na potrawy nowe i te tradycyjne.Na początek
śledzik z
cebulką w
oleju- najprostszy , najsmaczniejszy- taki z zeszytu mojej nieodżałowanej Tesciowej. Zapraszam :)- 5 płatów
śledziowych solonych ( u mnie wyszło pół kilo)- 2 łyżki
oleju rzepakowego( u mnie, jak ktoś lubi więcej to według uznania)- 1 średnia
cebulka- ew.
pieprz do smaku
Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Wylewamy
wodę, jeszcze płuczemy i osuszamy delikatnie. Kroimy w kawałeczki.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.Na dnie słoika ( 600-700ml) układamy warstwowo -
śledzika, zalewamy odrobiną
oleju, posypujemy delikatnie
cebulką i ew.
pieprzem i znów układamy
śledzie i tak aż do końca produktów. Słoik zamykamy i zostawiamy w lodówce.
Śledzie nadają się od razu do konsumpcji jednak po paru godzinach są jeszcze lepsze . Mogą w takim stanie postać kilka dni w lodówce.