Wykonanie
By MagicPot, 30 grudnia 2015Na przepis Luksusowa lasagne natknęłam się w anglojęzycznej prasie i dzięki luksusowej nazwie skusiłam się na przygotowanie tego dania w takim wydaniu. Raz tylko wcześniej przygotowałam lasagne i było to bardzo proste danie, a tym razem na przygotowanej tej lasagne musiałam poświęcić prawie półtorej godziny – czas okazał się nie być stracony.12 płatów do lasagne (moje mają wymiar 8cm x 15,5cm)około 450g
mięsa mielonegopół szklanki białego
wytrawnego wina4 – 6 łyżek
przecieru pomidorowego200g
pieczarekjedna
marchewkaćwiartka małego
selerapół
cebulidwie łyżki
oliwy z oliwek – ja używam extra virgin900g
mleka40g
masła tj, dwie łyżki40g
mąki tj, dwie łyżkiokoło 80g
sera żółtego chedarprzyprawy:
liść laurowy,
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, świeżo
tarta gałka muszkatałowanaczynie żaroodporne – moje ma wymiary: 24cm długości, 16cm szerokości i 8cm wysokościNajpierw obrałam
marchew,
seler i
cebulę.Na patelnię nalałam dwie łyżki
oliwy i nastawiłam grzanie na średnią moc.Przy użyciu tarki – starłam
marchew i
seler na dużych oczkach. Gdy
oliwa była ciepła (nie gorąca) przesypałam
marchew z
selerem na patelnię.
Cebulę posiekałam na bardzo drobno i dosypałam do warzyw na patelni. Wszystko dokładnie wymieszałam.Warzywa szkliły się aż były aldente i wtedy dołożylam
mięso i jeden
liść laurowy i dokładnie zamieszałam.Gdy
mięso było zarumienione / brązowe wlałam pół szklanki
wina i zmiejszyłam ogień pod patelnią.Następnie dodałam
przecier pomidorowy,
sól i
pieprz czarny świeżo mielony i dodałam odrobinę
wody tak by przykryło
mięso z warzywami.Tak przygotowane warzywa gotowałam na patelni przez 30 minut a następnie odstawiłam na bok. Wyciągnęlam
liść laurowy z sosu.W większym garnku rozpuściłam
masło i dodałam
mąkę i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszałam tak by nie powstały grudki.Następnie powoli wlałam
mleko i ponownie dokładnie wymieszałam, dodałam
sól i pół tarty
gałki muszkatałowej i mieszałam przez około 3 minuty aż sos zgęstniał. Tak przygotowany sos odstawiłam na bok.Piekarnik nastawiłam na 220C.Naczynie żaroodporne wysmarowałam
masłem i nalałam jedną łyżkę wazową
sosu beszamelowego, następnie nałożyłam sos
mięsny (trzy łyżki) i obsypałam dwoma garstkami
sera żółtego i przykryłam trzema płatami
makarou do lasagne. Na wierzch nałożyłam ponownie w tej samej kolejności jeszcze dwie warstwy a na wierzchu ostatnie warstwy oblałam tylko
sosem beszamelowym.Tak przygotowaną lasagne wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam przez 25 minut – po tym czasie
makaron będzie aldente, tak więc jak chcecie by płaty były miękkie przytrzymajcie lasagne w piekarniku około 5 minut dłużej, na pewno nie dłużej gdy zobaczycie jak z wierzchu płaty zaczną się przypalać.W przepisie zalecono odpoczynek lasagne na około 10 minut – ja robiąc sesję zdjęciową dania poświęciłam około 5-7 minut i lasagne była bardzo smaczna.Smacznego!Polecam inne przepisy na
makarony: