Wykonanie
Pin It
Z ogromną przyjemnością dołączyłam do
grona piekarek i do akcji wspólnego pieczenia
chleba. Tym razem wspólnie piekłyśmy
bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber.Moim
bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast ich wygląd wcale im nie przeszkodził w tym, że w smaku były rewelacyjne !Z niecierpliwością czekam na kolejną akcję, pozdrawiam wszystkie piekareczki.Niech się nam upiecze :-)Poniżej przepisu znajdziecie
linki do blogów dziewczyn, z którymi wspólnie piekłyśmy
bagietki.Składniki:280 g letniej
wody480 g dokarmionego zakwasu (na
mące żytniej 720) o konsystencji gęstej
śmietany650 g
mąki chlebowej*2 1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru* Ilość
mąki jest zależna od jej wilgotności, temperatury otoczenia, etc. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości, a
potem dosypywać w miarę potrzeby.
Wykonanie:W maszynie do
chleba umieszczamy po kolei:
wodę,
sól,
cukier, zakwas i
mąkę. Nastawiamy na program do wyrabiania ciasta. Po 125 minutach ciasto powinno być już wyrośnięte (czas zależy, od tego jaki model maszyny posiadamy).Ciasto wyjmujemy z maszyny i musimy je delikatnie odgazować, a następnie podzielić na 6 części.Z każdego kawałka formujemy wałeczki o długości 35 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 10 cm.
Bagietki przykrywamy lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny w cieple miejsce. Jeśli w domu jest chłodno, to możemy je włożyć do piekarnika z włączoną lampką.Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni,
bagietki nacinamy ukośnie 3
razy na głębokość 1 cm.Pieczemy około 25 minut (ja w połowie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę, bo mój piekarnik przypala), aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.Gdy
bagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy,
bagietki przekładamy na kratkę, którą wsuwamy do piekarnika.
Pieczywo studzimy z lekko uchylonymi drzwiczkami od piekarnika. W ten sposób
bagietki zachowują chrupiącą skórkę.Lista uczestniczek wspólnego pieczenia:Organizatorka: 1. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/2. Ania http://bajkorada.blogspot.com/3. Ania http://jswm.blogspot.com/4. Anita http://atinabc.blox.pl/html5. Aga http://wsezonie.blogspot.com/6.
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/7. Bożenka http://www.smakowekubki.com/8. Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/9. Gosia http://kochamgary.blogspot.com/10. Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/11. Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html12. Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/13. Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html14. Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/15. Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/16.
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/17.
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/18. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/19. Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html20. Sara http://www.pieczarkamysia.pl/21. Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/22. Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/23. Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/24. Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/