Wykonanie
Przyszła
pora na kolejny wspólny wypiek. A wiadomo, że wspólne pieczenie
chleba zbliża. Ten chlebek na zakwasie, to taki chlebek bez szaleństw. Prosty w wykonaniu, nadaje się więc dla osób, które rozpoczynają swoją
drogę z zakwasem. Wg oryginału powinno się dać jedną łyżkę zakwasu do zaczynu, jednak ja aż tak nie wierzyła w swój zakwas, więc zwiększyłam ilość do
trzech.Zaczyn65 g
mąki pszennej chlebowej45 g
mąki3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki wymieszać. Przykryć miskę folią i zostawić na 10-14 godzin.Ciasto właściwe365 g
mąki pszennej chlebowej20 g
mąki żytniej20 g
wody0,5 łyżki
solizaczyn wg powyższego przepisuWszystkie składniki, oprócz
soli, wymieszać na wolnych obrotach przez 1 minutę (lub wyrobić ręcznie przez ok. 10 minut), przykryć folią lub ściereczką i odstawić na 30-60 minut. Następnie dodać
sól i wyrabiać przez kilka minut (ciasto będzie dość klejące). Wyjąć ciasto na omączony blat i jeśli jest zbyt lejące wgnieść trochę
mąki, (choć nadal powinno pozostać klejące). Przełożyć do naolejonej miski , przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. W czasie wyrastania należy ciasto odgazować co 45 minut na omączonym blacie poprzez składanie go na trzy, obrócić o 90° i złożenie na pół.Po wyrośnięciu (powinno podwoić objętość) uformować wąski bochenek, umieścić w bardzo dobrze omączonym koszyku do wyrastania lub ukształtować wąski podłużny albo okrągły bochenek bez koszyka, bo ciasto utrzymuje kształt. Odstawić do wyrośnięcia na tak długo aż niemalże podwoi objętość (około 2 godzin). Nagrzać piekarnik do 220 °C . Na dnie piekarnika ustawić przed włączeniem naczynie z
wodą. Gdy piekarnik jest gorący naciąć
chleb (ok. 3cm) bardzo
ostrym nożem. Wstawić
chleb do piekarnika. Piec około 35-45 minut, można obniżyć temperaturę po 20 minutach, jeśli
chleb sie zbytnio zrumienił.. Studzić na kratce.
Wraz ze mną wypiekały:Ania, Ania,
Basia,Bożena,Ewelina http://table-table.blogspot.com/Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlLaura http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Małgosia http://kochamgary.blogspot.com/Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/Olimpia http://pomyslowepieczenie.blogspot.com/Renata http://piegusek1976.blogspot.com/Renata Sharman http://forksncanvas.blogspot.com/Sara http://www.pieczarkamysia.pl/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/ i gospodyni Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Dzięki za wspólną zabawę!Przy okazji zapraszam na akcję Warzywa w słodyczach 2013, która zaczyna się 12 sierpnia. Szczegóły KLIK