Wykonanie
Kolejny miesiąc minął i kolejne pieczenie za nami. Z wielką przyjemnością wzięłam udział w tym projekcie, gdyż
bagietki na zakwasie, to było dla mnie nie lada wyzwanie. Zresztą dopiero od niedawna zaczęłam zabawę z zakwasem i każdy kolejny wypiek sprawia mi tyle radości… Jak zwykle towarzyszyło temu przedsięwzięciu wielkie podekscytowanie z racji udziału tylu fajnych dziewczyn, które w jednym czasie pieką razem z Tobą. Wymiana kilkudziesięciu maili, porad, czuje się integrację, ach jakie to miłe:-). No i produkt końcowy jest taki smaczny.
Co prawda moje
bagietki wyglądają dość rustykalnie, ale nie dodałam do nich
drożdży. Następnym razem zrobię wersję z ich udziałem, bo dziewczyny twierdziły, że są lepsze. W przepisie jest ich dodatek, choć zaznaczony, że niekonieczny, dlatego go pominęłam. Częstujcie się proszę i zaraz biegnijcie popodziwiać je u innych:-)!
Przepis podaję za Renatą S.:Składniki:28og letniej
wody,480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie*,480-600 niebielonej
mąki (ilość
mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp),2 1/2 łyżeczki
soli,2 łyżeczki
cukru,1 łyżka
drożdży instant**,4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie).* Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem,
chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a
drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.** Przy dobrze dokarmionym zakwasie,
drożdże pominąć.Przygotowanie:1) W dużej misce połącz
wodę, zakwas i 3 szklanki
mąki, resztę
mąki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.2) Dodaj
sól,
cukier,
drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki
mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianki, dodając tylko tyle dodatkowej
mąki ile to konieczne; luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do
chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej.4) Umieść ciasto w wysmarowanej
olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objęto ść dwukrotnie, około 90 minut.5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich
bagietek)6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż
bagietki na blaszkę
porytą pergaminem lub w specjalnych formach do
bagietek.7) Pokryj
bułki lekko wysmarowaną folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.8) Aby uzyskać klasyczny wygląd
bagietek, naciąć je trzy
razy na 1 cm.10) Piecz
bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto - brązowego koloru. Wyjmij je z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie
chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób
chleb zachowuje chrupiącą skórkę.
Razem ze mną
bagietki piekły:Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com/Ania http://jswm.blogspot.com/Anita http://atinabc.blox.pl/htmlAga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/Bożenka http://www.smakowekubki.com/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/Gosia http://kochamgary.blogspot.com/Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlKaś http://bakeandtaste.blogspot.com/Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/htmlSara http://www.pieczarkamysia.pl/Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/